Silberbauer & Blomseth

It's a trap

September 07, 2022 Klaus Silberbauer & Thomas Blomseth Season 5 Episode 77
Silberbauer & Blomseth
It's a trap
Show Notes

Energi er oppe i tiden. Egentlig skulle energiforsyning jo bare være noget, der summer i baggrunden og muliggør alt det andet, som vi gerne vil i vores komplekse samfund — og helst uden at vi behøver at skænke prisen en tanke. Den tid er ovre. 
Lavenergifælden som begreb har vi lånt fra et blogindlæg af ventureinvestoren Albert Wenger, der også satte os på sporet af antropologen og historikeren Joseph Tainters arbejde om kollaps af komplekse samfund. Med tainterske briller på prøver vi at skue situationen klarere og tager hans pointe om, at man ikke kan spare sig til kompleksitetsskabende løsninger på frembrydende problemer, til os. 
Det er således lavenergifælden, nemlig overbevisningen om, at en stabilisering eller sågar samlet reduktion af vores tekniske civilisations energiforbrug er både muligt og ønskværdigt som en løsning på især udfordringen fra global opvarmning. Tværtimod kan det komme til at koste mere energi at løse de problemer, vi står med nu for at kunne skaffe mere CO2-fri energi i fremtiden. Altså hvis vi ikke har lyst til at komme på Tainters liste over komplekse samfund, der er kollapset grundet indskrænkning af den tilgængelige energi og efterfølgende drastisk kompleksitetsreduktion.

----

Det er sjovt at lave podcast, men det tager også tid og koster penge. Det eneste vi beder om til gengæld – hvis du altså kan lide det, vi laver – er at du smider stjerner, og måske oven i købet en lille anbefaling, efter os på Apple Podcast. Det betyder alverden. Vi higer jo allesammen efter anerkendelse i en eller anden form.

Husk at følge os på Twitter (@silberblom), på Mastodon (@silberblom@mstdn.social) og på Instagram (silberblom).

Linktree