Silberbauer & Blomseth

Special: Grønzone (I pandemiens tåge 13)

February 04, 2021 Klaus Silberbauer & Thomas Blomseth Season 2 Episode 4
Silberbauer & Blomseth
Special: Grønzone (I pandemiens tåge 13)
Show Notes

Vi havde virkeligt håbet på en sæson uden specials om COVID-19 – men nej. Danmark kan se frem til måneder i coronaens tegn pga. den træghed og de tvivlsomme beslutninger, der er truffet af vores sundhedsmyndigheder.

Vi genbesøger også emnet i anledning af, at Thomas har været til onlinekonference med Yaneer Bar-Yam, den amerikanske fysiker og kompleksitetsforsker, vi har omtalt tidligere i serien. Vi taler om hans bevægelse, EndCoronavirus.org, der forsøger at råbe beslutningstagere og sundhedsmyndigheder op. For vi griber det her helt forkert an.

I modsætning til New Zealand, Taiwan, Vietnam og andre overvejende sydøstasiatiske nationer har Vesteuropa valgt at forbløde, mens vi håber på, vaccinen vil redde os. Vi bruger langt mere tid og langt flere penge på halvsløje nedlukninger, end det ville koste at eliminere virus ved en hård, men kortvarig, koordineret nedlukning efter en grønzonestrategi.

Et lyspunkt var at erfare, at der med statsministeriets juristuddannede departementschef Barbara Bertelsen findes mindst én person tæt på regeringen, som faktisk læser, forstår og handler på data og ny viden om pandemien. I modsætning til Sundhedsstyrelsen, som mere og mere fremstår som en endog meget konservativ institution, der til at starte med forsøgte, og stadig forsøger, at udkæmpe nutidens krige efter fortidens strategier. 

Og så kan vi ikke dy os for at give idéen om en vaccinepas-app et par hårde ord med på vejen. Den illustrerer, at der er forskel på at ønske sig en løsning og så forstå problemet rigtigt.

----

Det er sjovt at lave podcast, men det tager også tid og koster penge. Det eneste vi beder om til gengæld – hvis du altså kan lide det, vi laver – er at du smider stjerner, og måske oven i købet en lille anbefaling, efter os på Apple Podcast. Det betyder alverden. Vi higer jo allesammen efter anerkendelse i en eller anden form.

Husk at følge os på Twitter (@silberblom), på Mastodon (@silberblom@mstdn.social) og på Instagram (silberblom).

Linktree