Silberbauer & Blomseth

Special: Et gaslys i mørket (I pandemiens tåge 18)

January 21, 2022 Klaus Silberbauer & Thomas Blomseth Season 4 Episode 2
Silberbauer & Blomseth
Special: Et gaslys i mørket (I pandemiens tåge 18)
Show Notes

Januarmørke, regn og storm er den perfekte kulisse for at diskutere den seneste udvikling i epidemien i Danmark og det skifte, der er sket i strategien. Det er ingen hemmelighed, at vi – i det store hele – er fortalere for kontrol med smitten, da vi mener, at omkostningerne både menneskeligt og økonomisk ved ikke at have kontrol kan blive endog meget store. 

Men vi anerkender, at der er andre vinkler, og i episoden forsøger vi at kommentere så sagligt som muligt på de håbefulde, men i vores øjne ikke helt færdigbagte idéer, der især for tiden florerer om COVID-19: Den milde omikron, flokimmunitet, pandemien er snart overstået mv. 

Vi argumenterer for, at utålmodighed, misforståelser og mangel på data ikke må være styrende for en strategi, hvis udfald har langsigtede konsekvenser. Og fremfor alt, at vi må erkende, at vi ikke har alle data, og at uvisheden stadig er stor, hvorfor probabilistisk tænkning er mere nyttig end ideologisk baseret skråsikkerhed.

Vi bliver kaldt alarmister og får at vide, at vi jo bare kan blive hjemme, hvis vi er bange. Det er en del af den “gaslighting”, der pt. finder sted over for dem, der ikke er ureflekterede optimister. Også mod veletablerede forskere, der påpeger, at alt ikke er entydigt positivt, eller som ikke har en baggrund i biomedicin, men i andre felter som kompleksitetsforskning, kemi eller fluiddynamik.

Vi er ikke alarmister eller tilhængere af et nedlukket samfund. Tværtimod. Derfor skal vi have styr på smitten: For at undgå den slags indgribende tiltag i fremtiden. Vi kan ikke lade os forblænde af håb, og vi kan ikke lade os styre af en mikroorganisme, der ikke har anden agenda end at bruge vores celler til sin tøjlesløse reproduktion.

For vi håber også — men på aktiv handling, ikke mirakler.

----

Det er sjovt at lave podcast, men det tager også tid og koster penge. Det eneste vi beder om til gengæld – hvis du altså kan lide det, vi laver – er at du smider stjerner, og måske oven i købet en lille anbefaling, efter os på Apple Podcast. Det betyder alverden. Vi higer jo allesammen efter anerkendelse i en eller anden form.

Husk at følge os på Twitter (@silberblom), på Mastodon (@silberblom@mstdn.social) og på Instagram (silberblom).

Linktree